Herbertusbossen

Bij Kasteel Heeze ligt een mooi, afwisselend bos: de Herbertusbossen (en niet Hubertusbos!). Dit vroegere jachtterrein van de heren van Heeze telt veel oude bomen. Feest voor de bosuil, boomklever, zwarte specht en vleermuizen, die dol zijn op de holtes in de beuken, eiken en grove dennen. Er is een sterk meanderende beek (de Sterkelsche Aa) die ook weer een fan heeft: de ijsvogel. Die kan in de kluiten van de oevers namelijk perfect z'n nesthol uitgraven. Een perfecte locatie voor een stevige familiewandeling, met een mix van natuur en cultuur. 

Route en activiteiten

De Herbertusbossen zijn vernoemd naar Herbertus van Heeze, de eerste heer van de heerlijkheid Heeze-Leende-Zesgehuchten in de 12e eeuw. Een heerlijkheid had niks te maken met lekkers, maar alles met de heer (de kasteelheer dus). Hij mocht wetten maken, belastingen heffen en had ook het jachtrecht en het visrecht in het gebied. Hij mocht dus als enige jagen en vissen, tenzij hij dat recht aan anderen verkocht of verhuurde. 
De bossen rond het kasteel hebben prachtige oude bomen; dat betekent veel holle huisjes voor verschillende dieren. Daar kun je een leuke opdracht over doen! 

In de Herbertusbossen kun je de volgende themawandelingen maken: 

Mauwende Marters
De familie van de marterachtigen is een grote familie - er zijn wel 70 soorten. Maak kennis met een paar familieleden tijdens deze wandeling.

Holle Huisjes
Er zijn allerlei dieren die wonen in holletjes. Soms in bomen, soms in de grond en soms onder water. Ga op zoek naar holle huisjes op deze route.

Heilige Hubertus
Sint Hubertus is de beschermheilige van de jacht. De kasteelheren en -dames van kasteel Heeze gingen vaak jagen. Hoe ze dat deden ontdek je tijdens deze wandeling.

Badges

Horeca

Koffie, borrel of heerlijk lunchen. Het kan bij Hostellerie Vangaelen, een prachtig pand met een lange geschiedenis. De authentieke uitstraling is gebleven, eenmaal binnen proeft u de warme sfeer en gastvrijheid van het restaurant, met bonte kleuren en mooie schilderijen. Aan de achterzijde ligt een zonnig terras met uitzicht op de oude dorpstuin. Als het weer het enigszins toelaat, wordt op dit terras ook lunch en diner geserveerd. Hostellerie Vangaelen/Kapelstraat 48, 5591 HE Heeze/ 040 226 3515/ hostellerie.nl